Стабільність і комфорт на робочому місці – те, за що ви можете цінувати компанію, в якій працюєте. Але і вони можуть бути сигналом того, що ви переросли посаду та час рухатися далі. А якщо разом з цим ви ще відчуваєте, що стоїте на місці, то це можуть бути явні ознаки готовності до зміни роботи. Однак їх можливо сплутати і з втомою чи вигоранням, і тут нова робота ніяк не допоможе.

Зібрали критерії, за якими можна визначити, чи настав час шукати нову роботу.

Не хочеться йти на роботу

Перша ознака того, що на поточному місці вам вже нічого робити – відсутність бажання йти на роботу чи працювати віддалено.

Ви рахуєте дні до вихідних, чекаєте на відпустку, слідкуєте за годинником, очікуючи кінця робочого дня. Це вказує на те, що робота вас більше не драйвить, не надихає, а втомлює. За таких умов ви не зможете досягти результатів, а моральний стан погіршуватиметься з кожним днем.

Задачі виконуються занадто швидко та легко

Здавалося б, що у цьому немає нічого поганого. Проте, якщо ви можете справитися із робочими завданнями набагато швидше за колег на аналогічних посадах, виконуєте їх на автоматі та хочете спробувати щось нове – це ознака, що ви переросли свою посаду. Ваших компетенцій та досвіду вистачить уже для виконання більш важких завдань, тому час рухатися в цьому напрямку.

Менторство новачків та постійна допомога колегам

Керівництво постійно звертається до вас із проханням щодо менторства нових співробітників. Колеги впевнені, що ви можете допомогти порадою і знаєте, як краще вирішити те чи інше завдання тощо. Це все означає, що ви занадто добре розбираєтеся в роботі, тому, можливо, прийшов час її змінити.

Тривала робота і відсутність новизни

Якщо ви працюєте в компанії понад 5 років, значить, добре знаєтеся на інструментах та освоїли професію, тому можете рухатися далі. Помітили, що ваші обовʼязки нагадують рух по колу, ви не можете застосовувати альтернативні підходи до вирішення завдань, компанія не пропонує навчання для своїх співробітників? Це означає, що у вас тут немає можливості для карʼєрного та особистісного росту.

Нерозуміння цінностей компанії

Можливо, колись вам були близькі цінності компанії, проте ви змінювались та розвивались, а компанія – ні. Або ж в компанії переглянули політику і ви більше не розділяєте теперішніх цінностей.

Розбіжності у поглядах – дуже вагомий привід зрозуміти, що ви переросли не лише посаду, а й роботу в цій компанії загалом.

Невідповідність зарплати виконаній роботі

Ви – досвідчений працівник, який бере додаткову роботу, адже поточна вас більше не надихає. Проте це ніяк не позначається на вашій зарплаті. Дохід залишається на одному рівні та під час розмов із керівником про гідну винагороду ви не отримуєте жодного результату. Це ознака того, що настав час прощатися з таким роботодавцем.

Нереалізовані амбіції

Ну і насамкінець, якщо ви – амбітна людина, яка прагне до розвитку, досягаєте успіху, але не можете дотягнутися до вищої посади у цій компанії – змінюйте роботу. Нереалізовані амбіції здатні викликати найбільше роздратування на поточній роботі та вигорання.

Не бійтеся виходити із зони комфорту та змінювати те, що давно зжило себе.

   Тетяна Ковальчук, авторка медіаплатформи budni

Читайте ще: Як розповісти керівництву про вигорання? Рекомендації психологині