Про Budni
Наші продукти
Ден Дубравін, практичний психолог, тренер з емоційного інтелекту
Олена у свої 27 років була справжнім трудоголіком. Вона працювала Project-менеджеркою в компанії та могла допізна сидіти за комп’ютером, поринаючи у робочі проєкти. Але з часом вона помітила, що її продуктивність почала падати. Вранці відчувала себе виснаженою, а вдень її долали напади сонливості. Концентрація погіршилась і прості завдання займали набагато більше часу.
Спочатку Олена списувала все на перевтому. Вона намагалася спати більше, але це мало допомагало. Згодом вона почала відчувати дратівливість, головні болі, виникли проблеми з травленням. Тоді вона вирішила звернутися до лікаря.
Після обстеження лікар пояснив, що причиною всіх її проблем може бути неправильне харчування. Олена зізналася, що часто пропускала сніданок, обідала фастфудом, а ввечері полюбляла їсти солодощі. Такий режим харчування призводив до різких стрибків рівня цукру в крові, що згодом призвело до проблем зі здоров’ям.
Наш мозок – це потужний комп’ютер, який потребує правильного «палива» для оптимальної роботи. А що може бути кращим паливом для мозку, ніж збалансована та корисна їжа?
Правильне харчування не тільки підтримує фізичне здоров’я, але й впливає на наш настрій, концентрацію та продуктивність.
Давайте розберемося, як підібрати раціон, який допоможе відчувати себе бадьоро та енергійно протягом усього робочого дня.
У дослідженні, опублікованому в журналі Preventive Medicine, було продемонстровано, що дотримання середземноморської дієти пов’язане зі зниженням ризику депресії. Автори дослідження проаналізували дані великої групи людей і виявили, що ті, хто вживали більше фруктів, овочів, оливкової олії та риби, рідше страждали від депресивних розладів.
У дослідженні, опублікованому в журналі PLOS ONE, було виявлено, що споживання великої кількості цукру може сприяти розвитку депресії та тривоги.
Якщо ви відчуваєте на роботі зниження концентрації, поганий настрій, меншу ефективність, то причина може бути доволі банальна. Вживання певних продуктів напряму впливає на наші психоемоційні процеси. Іноді достатньо виключити з раціону деякі продукти і ви одразу відчуєте зміну у своєму стані. Наприклад, солодке і рафіновані вуглеводи сприяють швидкому підвищенню цукру і через короткий термін зниження рівня цукру в крові може призвести до різких змін настрою, дратівливості та втоми.
Продукти швидкого харчування містять багато насичених жирів, солі та цукру, це може негативно впливати на роботу мозку та зниження концентрації уваги. Зловживання алкоголем може призвести до депресії, тривоги і порушень пам’яті.
А як щодо кави? Хоча кофеїн дає тимчасовий прилив енергії та концентрації, надмірне його споживання може призвести до тривожності, безсоння та головного болю.
Зі свого досвіду можу сказати, що працюючи в організаціях як консультант і тренер бізнес-команд, свідомо обмежую споживання деяких продуктів. Оскільки одразу відчуваю їх вплив на свою концентрацію на проєкті. А в моїй роботі це критично важлива компетенція. Я спробував себе обмежити у вечірньому харчуванні. Тобто не їсти за 4-5 годин до сну. Завдяки цьому сон став набагато міцнішим, що додало сил і концентрації протягом дня.
У світі створені цілі інститути, які займаються вивченням харчування та його впливу на людину. Ця тема дуже глибока. Тому в статті зачепимо лише малу частину інформації, яку можна застосувати в повсякденному житті. Тож прийшов час звернутись до конкретики та практичних порад щодо корекції свого раціону.
Одразу потрібно зазнчити, що всі наведені продукти можна придбати в Україні, в найближчому супермаркеті. Проблема не в наявності продуктів. Проблема у відсутності системи та культури їх споживання.
Виходячи з цього, можемо планувати і розробляти своє щоденне меню на роботі та вдома. Деякі страви можна замовляти в корпоративних столових. Деякі – споживати завдяки службі доставки. А деякі – приготувати самотужки та розподілити по ланч боксах для подальшого харчування на роботі.
Отже, підбиваючи підсумки, можна виділити кілька загальних порад щодо корекції свого харчування на роботі.
Харчування – це не просто задоволення фізичних потреб, це також шлях до гармонії з самим собою. Вибираючи кожен продукт, ми обираємо свій настрій, енергію та здоров’я. Зробіть свій раціон інструментом для досягнення внутрішньої рівноваги. Як казав Гіппократ: «Нехай їжа буде твоїми ліками, а ліки – твоєю їжею».
Читайте ще: Як повернутися в робочий ритм після відпустки? Корисні рекомендації