Що таке «щаслива команда»? Що може і має робити бізнес, щоб команди почувалися щасливими, попри виклики? Чому щасливі команди сприяють ефективності та інноваціям? І чи має щастя бути метою? Можливо, це – результат?

Відповіді на ці та багато інших запитань ми шукали 14 червня на практичній літній конференції HR Camp rabota.ua разом із провідними консультантами та експертами-практиками України та Європи.

Цього року участь у події взяли понад 140 представників компаній з усієї України: HR-директори, HR-менеджери, топ-рекрутери, фахівці з маркетингу, продажів і комунікацій, CEO та власники бізнесів. Уже за традицією конференція проходила в сонячній Одесі в готельному комплексі «Gagarinn Hotel».

HR Camp  – це простір для отримання найактуальнішої інформації, обміну ідеями та розвитку у сфері HR. Програма заходу передбачала бізнес-стратегії від провідних HR-експертів, перевірені тактики, найновіші кейси та практичні інструменти, з якими можна працювати уже завтра. Це майданчик, де всі учасники ділилися своїм досвідом та навчались новому у приємній компанії колег і друзів.

Подію відкрила та супроводжувала експерт з комунікацій Юлія Малько.

Правою рукою Юлії та незвичайним гостем був технічний товариш, робот на ім’я Кєша. Гості заходу мали можливість поспілкуватися, посміятися з Кєшою, а на згадку про себе та HR Camp наш робот, як справжній джентльмен, дарував фотографію.

Перший спікер Селін Шилінгер – бізнес-тренер, головний виконавчий директор We Need Social (France) розкривала питання, як щастя працівників впливає на ефективність та результати компанії. Девіз виступу: «Щастя – це вибір, і не важливо, яка саме у вас робота, завжди намагайтеся працювати із задоволенням!». Основні секрети We Need Social базуються на роботі в команді, прозорих процесах прийняття рішень, постійному залученні працівників, догляді та спрівпраці. Хоч виступ відбувався онлайн, спілкування було інтерактивним та емоційним. Селін зарядила всіх на плідну конференцію.

Ірина Брижак, HR-директор Metro Cash & Carry, зупинилася на темі «Все заради щастя. Чому компаніям варто будувати HR-стратегію через призму “я». Один із головних кроків для побудови щастя – виділення цінностей, які компанія втілює та доносить до своїх працівників. Для Metro Cash & Carry це довіра, безпека, амбіції та єдність. Команда вчить піклуватися про «менших» та проявляти подяку одне одному у вигляді приємних та яскравих листівок.

Програму HR Camp продовжила Ірина Сєдова, менеджер з організаційної ефективності People & Culture Україна, Кавказ та Молдова Philip Morris, із виступом на тему «Кадровики vs People&Culture». Спікер зазначила, що не компанії змінюють індустрії, це роблять люди. І при трансформації організації необхідно завжди дбати про розвиток команди та її лідерів, бути залученим у продукт, стратегії та захоплення.

Тему «Хто може розкрити потенціал співробітника та як знайти баланс між успіхом і щастям» розкривала Ольга Панівник, віце-президент з управління талантами SoftServe. Потенціал – це внутрішнє бажання та здатність рости, розвиватися та досягати успіху. Успіх не означає щастя, а щастя – успіх. Формула щасливого та успішного співробітника – людина з потенціалом, яка бачить результат своєї роботи. Важливо завжди залишатись особистістю, партнером, якому довіряють, який надихає; бути командним гравцем, партнером із навчання; бути залученим у проекти та вміти ставити себе на місце іншого співробітника. Якщо є бажання саморозвитку та впевненість у своїх силах, на людину чекатимуть успіх та щастя.

Після перерви на ланч виступила Олена Бойченко, Head of Human Capital Advisory Services, Deloitte на тему «HR-тренди 2019». Ринок праці, як зазначила Олена, стає все більш різноманітним, проте ефективність бізнесу скорочується. На це впливає дисбаланс між швидкістю змін у технологіях та швидкістю розвитку нових навичок. Організації в Україні та світі починають переосмислювати свій досвід управління персоналом. Результатом переосмислення стає рух до соціального підприємництва.

Під час виступу Олена продемонструвала статистичні дані з досліджень основних HR-трендів 2019, порівнюючи відповіді респондентів з України та інших країн світу. До рейтингу топ-3 входять: гуманізація бізнес-процесів, безперервне навчання та лідерство.

Доповідачка закликала фокусуватися саме на людині: вміти слухати, навчати, цінувати співробітників,  вчитися співіснувати з машинами, поважати різноманіття, допомагати віднайти покликання та життєву місію та бути крутими керівниками.

Після виступів спікерів HR-експерти взяли участь у дискусійній панелі на тему «Нові моделі компаній: сталі, інклюзивні та family friendly». Ділилися експертизою представники передових компаній України: Олена Мілієнко (керівник апарату Сьомого апеляційного адміністративного суду), Олеся Ільєнко (керівник відділу з підбору талантів, УкрСиббанк), Оксана Чивуріна (Employer Brand Marketing Coordinator, Beetroot). Модерувала дискусію Марина Саприкіна, СЕО CSR Ukraine.

На конференції HR Camp не тільки ділилися досвідом та успішними кейсами, а й давали рекомендації та практичні поради. Так, у своєму виступі Ольга Красіна, HR BP 4Service Україна, розповіла про поняття «ментального детоксу», як психічне здоров’я і емоційне благополуччя персоналу допомагає бізнесу. Один із кроків, як покращити стан під час роботи, Ольга продемонструвала одразу – низку медитаційних вправ. Експерт поділилась інструментами турботи про співробітників та розповіла, як турбота проявляється в результатах для компанії.

Продовжуючи тему здоров’я, партнери заходу Office Massage провели невеличкий майстер-клас, як за 10 хвилин можливо покращити самопочуття та швидко налаштуватися на робочий процес.

Наступний спікер Гульнара Сайфуллина, Business Unit Manager компанії Sandoz Ukraine, розповіла, як важливо мати баланс між роботою та особистим життям. Головний меседж виступу звучав так: щасливі і задоволені люди заробляють гроші.

Щоб працівники Sandoz Ukraine відчували цей баланс і підвищували ефективність бізнесу, компанія виділяє декілька важливих засобів, а саме: програми для здоров’я, гнучкі способи роботи, сімейні програми та допомога по догляду за старшими, зручності та фінансові програми, допомога в освіті та відшкодування витрат на навчання тощо. Той, хто має цей баланс, буде щасливим!

Далі спікером цьогорічної конференції HR Camp в Одесі став Chief coordinator in talent management DataArt  Максим Бастіон.

Його виступ на тему «Сервісна модель професійного розвитку» була побудована на досвіді, який використовують у DataArt. Максим зупинився на інструментах та послугах професійного  розвитку, які фактори впливають на професійне щастя працівника та як можна оцінити фахове зростання.

Програму HR Camp продовжила Анжела Черкасова, HR Manager Adidas Group, із виступом на тему «Здоровий лайфстайл: трансформація культури Adidas». Головна мета Adidas Academy: надихати людей на зміни в житті через спорт. Майбутнє належить тим, хто чує. Тим, хто хоче навчатись. Тим, хто прагне більшого. Треба завжди визначати свої цілі та ставати кращою версією себе.

Конференція набирала обертів і наступним спікером була Лілія Погоріла, HRD Itera, яка виступила з темою «Добробут працівників та family friendly середовище як утримання людей в ІТ». Ключовими елементами добробуту для робітників стали: медичні послуги та освіта, спосіб життя, харчування; емоційне благополуччя, відпочинок, почуття мети; робоче місце, безпека та комфорт; робочі відносини,  культурна придатність, громадськість та приналежність. Family friendly середовище для Itera – можливість проводити час разом, святкувати тематичні дні, залучати дітей працівників, досягати особистих рекордів разом з колегами та бути командою не тільки по роботі, але і по життю.

Завершальною частиною HR Camp став новий формат презентації практичних кейсів – Case Snack. Цього року спікером такого виду виступів була Олена Холодило, яка продемонструвала учасникам події місії відомих брендів, наскільки важливо відчувати та бути людиною, бути впевненим у собі та вміти помічати щастя, яке вже нас оточує.

Спілкування в невимушеній атмосфері гості події продовжили під час фуршету.

Ми дякуємо нашим партнерам, які допомогли організувати конференцію на високому рівні:

Сайт пошуку можливостей rabota.ua продовжує проведення практичних конференцій у найбільших ділових центрах України. Так, наступний HR Camp за участі провідних HR-експертів та спікерів відбудеться у Львові вже восени.

Фотозвіт HR Camp доступний за посиланням.

Відеозвіт HR Camp доступний за посиланням.