Українські роботодавці на власному досвіді переконалися в тому, що дефіцит кандидатів збільшується (через низку факторів, зокрема – демографічний і міграційний). Особливо в секторі робітничих професій. Проте бізнес розвивається, і компанії постійно шукають альтернативні джерела рекрутингу фахівців, щоб успішно закривати вакансії.

Одним із таких інструментів, на який наразі звертають мало уваги, може бути залучення біженців та шукачів притулку в Україні. І якщо процес працевлаштування шукачів притулку дійсно складний з погляду чинного українського законодавства, у випадку з людьми, які мають статус біженців та осіб, що потребують додаткового захисту, ситуація зовсім інакша: вони працевлаштовуються в такому ж порядку, як і громадяни України. Отже, бізнес не матиме жодних ускладнень у процесі підбору, якщо такий кандидат відповідатиме кваліфікаційним вимогам вакансії.

Цікаво, що, згідно з дослідженням, яке було проведене влітку на замовлення Благодійного фонду «Право на захист», попри всі перешкоди, 43% опитаних біженців виявилися працевлаштованими, ще 33% не мали роботи, але активно її шукали; тобто лише 24% опитаних були економічно неактивними.

Окрім незнання законодавства, неготовність компаній запрошувати на роботу іноземців може бути пов’язана з суб’єктивними факторами, наприклад, стереотипами щодо представників певних національних громад. Проте таких проявів ставатиме все менше в процесі розвитку толерантного суспільства, на ринку праці – зокрема.

Щоб зробити свій внесок у такі важливі зміни, rabota.ua долучається до організації Ярмарку вакансій для представників українського бізнесу, національних громад біженців та шукачів притулку. Цей захід – це ініціатива БФ «Право на захист», а його мета – полегшити інтеграцію біженців та шукачів притулку в українське суспільство та сприяти їх працевлаштуванню. На Ярмарку вакансій 21 лютого 2019 року роботодавці зможуть більше дізнатися про правові засади залучення таких кандидатів та познайомитися з ними. А представники національних громад біженців зможуть презентувати свій трудовий потенціал та дізнатися про можливості працевлаштування в Україні. Участь у Ярмарку вакансій безкоштовна.

«Наша компанія вважає, що дуже важливо розповісти роботодавцям про потенціал біженців та шукачів притулку. Часто буває, що біженці мають вищу освіту та можуть запропонувати нашій країні високу експертизу, але їм важко працевлаштуватися через недостатню поінформованість роботодавців, – відзначає Анна Соловйова, HRBP rabota.ua. – Проте ці люди хочуть бути потрібними в нашій країні, забезпечувати свої родини, і ми хочемо надати їм додаткову можливість, допомогти соціалізуватися в новій державі».

Окрім підтримки власне заходу, rabota.ua планує допомагати таким пошукачам долати чи не основну перешкоду при працевлаштуванні – мовний бар’єр. «Часто такі кандидати поки що не можуть писати українською або російською, а отже, їм складно розмістити резюме, – коментує Анна. – Ми запропонували провести навчання для таких людей, допомогти їм заповнити форму для створення резюме на нашому сайті та стати більш доступними для роботодавців».

Зареєструватися для участі у ярмарку можна тут.

Ярмарок вакансій відбудеться в межах проекту «Інноваційні шляхи інтеграції біженців та шукачів притулку в Україні» за підтримки Open Society Foundations’ International Migration Initiative.